Hizmet olarak IaaS bulut altyapısı


BT endüstrisinde bulut teknolojilerinin gelişimi geçen yüzyılın ortalarında başlamış olup ve o zaman bile bilgi işlem gücüne yönelik ilk tutum bir kaynak olarak oluşmuştur. Bir bilgisayar kullanarak, bilim adamları, şirketin birkaç çalışanı için aynı anda hesaplamaları yapmak için gerekli miktarda güçle ona erişim sağladılar.

Bu model 80'lere kadar geçerliydi. Ancak piyasada ucuz kişisel bilgisayarların ortaya çıkması ve İnternet hızının artmasıyla birlikte model yavaş yavaş eskimeye başladı. Onun yerini yerini daha verimli SaaS ve PaaS bulut hizmeti modelleri almış oldu. Ancak en yüksek yüklerde, bilgi işlem kaynaklarının miktarı yeterli değildi ve donanım kaynaklarının genişletilmesine ihtiyaç duyuldu. Firmaların gerekli kapasiteyi bir sağlayıcıdan kiralayarak kendi sunucularını satın almalarını sağlayan IaaS (Infrastructure as a service) modeli işte böyle ortaya çıktı.

Hizmet olarak altyapı (IaaS) nedir?

Hizmet Olarak Altyapı veya IaaS, işletmelerin bulut sunucuları kiralayarak altyapılarını genel bulutta barındırmaları için verimli bir çözüm sunan bir modeldir. Daha basit bir dille söylemek gerekirse, bu bulut aracılığıyla bilgi işlem kaynaklarının sağlanmasıdır. İstemci, hazır bir çözüm olarak CPU, HDD, RAM şeklinde gerekli yapılandırma ile bir işletim sistemi, sanal hizmet, veri depolama ve kaynak miktarını seçebilir.

IaaS modeli şunları içerir:

  1. Sanal sunucular ve üzerlerine gerekli yazılımların kurulabileceği makineler.

  2.  İnternet ağı ayarları: VPN, yük dengeleyiciler, yönlendirme. Bu ayarlar sanal sunucuların sadece kendi aralarında değil, internet ve harici sunucularla da bağlantı kurmasını sağlar.

  3. Kullanıcıların kaynağa erişimini kısıtlamanıza veya izin vermenize olanak tanıyan erişim denetimi.

  4. Verileri ve yedeklemeleri depolamak için bulut depolama.

  5. Mücbir sebep meydana geldiğinde bilgileri kaydetme olanağı sağlayan bir yedekleme.

İstemcinin sağlayıcıdan kiraladığı için fiziksel sunucu ekipmanı satın alınmasına gerek yoktur. Kiracı ona kontrol paneli üzerinden erişir. IaaS kullanıcıları İnternet üzerinden sanal bir sunucuya bağlanır ve işletim sistemlerini, uygulamaları ve özel yazılımları kendi takdirlerine göre özelleştirebilir ve yönetebilir, modeli kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir. Tüm sunucuların verimliliği sağlayıcı tarafından desteklenir.

IaaS, PaaS ve SaaS

vergleichsgrafik-onPremises-PaaS-SaaS-1200x1200px.png

IaaS, PaaS ve SaaS, farklı yetenek seviyelerine sahip tamamen farklı bulut hizmetleri modelleridir.

Hizmet olarak PaaS, uygulama geliştirmeyi destekleyen bir ortamdır. Müşteriye, programlama ortamının gerekli altyapısını koruyarak zaman kaybetmeden herhangi bir karmaşıklıkta iş yazılımı oluşturabilecekleri bir dizi araca veya platforma erişim sağlar.

SaaS yazılımı, müşterinin çeşitli iş görevlerini İnternet üzerinden gerçekleştirme fırsatı elde ettiği, tamamen özelleştirilmiş özel bir üründür. Bunlar çevrimiçi mağazalar, CRM, web tabanlı e-posta hizmetleri, görev izleyiciler ve diğer uygulamalardır. PaaS tabanlı SaaS oluşturabilirsiniz.

IaaS, SaaS ve PaaS'in çalışmasını mümkün kılan ve her iki ürünü de destekleyen temel altyapı ve alt katmandır.

IaaS’in Avantajları Nelerdir?

Fiziksel ekipman kullanımı göz önüne alındığında, Iaas'ın avantajları tartışılmaz:

  • Maliyetlerin optimizasyonu ve sermaye yatırımlarının azaltılması. Buluta geçiş için model uygun maliyetli bir seçenektir. Müşteriyi fiziksel ekipmanın satın alınması, modernizasyonu ve yapılandırılması için para harcamaktan kurtarır ve temel iş sorunlarını çözmeye odaklanmasını sağlar. Müşteri yalnızca kullanılan kaynaklar için ödeme yapar.

  • Kolay ölçeklenebilirlik ve iş yüklerinin performansının artırılması. En yoğun kaynak talebinin anlarını dikkate alarak ihtiyaçlarınıza en uygun konfigürasyonu seçebilirsiniz. Herhangi bir zamanda kapasite ve kaynak miktarı artırılabilir veya azaltılabilir, oysa fiziksel ekipmanın kapasitesini artırmak aylar sürerken bunları düşürmek mümkün değildir.

  • Sistemin güvenilirliği ve kararlılığı. Bulutta çalışarak, donanımınızı veya yazılımınızı güncellemekten ve donanımınızın işleyişindeki sorunları gidermekten kendinizi kurtarırsınız. Tüm bu görevler sağlayıcı tarafından kararlaştırılır.

  • Güvenliğin arttırılması. Bulut hizmeti sağlayıcısı, bilgi güvenliği için kendi başınıza sağlayabileceğinize kıyasla daha fazla teknik kapasiteye ve daha fazla personele sahiptir.

  • Uygun ödeme trafiği. Iaas'ı kullanırken, tükettiğiniz kaynaklara göre en uygun ödeme seçeneğini seçme şansına sahip olursunuz.

İş süreçlerinin sürekliliği, yüksek düzeyde kullanılabilirliğin uygulanması, birkaç dakika içinde yeni bir ürünü piyasaya sürebilme ve arızalar veya kazalar durumunda uygulamalara normal modda erişme ve maliyetleri en aza indirgeme yeteneği, IaaS bulut altyapısını hizmet olarak mümkün olduğunca verimli ve yüksek talep gören bir hizmet haline getirmektedir.

IaaS Kullanım Örnekleri

IaaS hizmeti çeşitli sektörlerde giderek daha fazla popülerlik kazanmakta ve kullanıcı sayısı günlük olarak artmaktadır. Altyapı bulut hizmeti, aşağıdaki iş dünyası temsilcileri için yararlı olacaktır:

  • BT kaynakları eşit olmayan şekilde kullananlar. Özellikle yoğun dönemlerde sunucu yükü aşırı derecede yüksek olduğunda ve çalışması için çok fazla güce ihtiyaç duyulduğunda ve diğer zamanlarda kaynakların çoğu boşta kaldığında.

  • Faaliyetlerine yeni başlayanlar. Bir işe başlamak her zaman mali maliyetlerle birlikte gelir ve BT altyapısını oluşturmak için fiziksel ekipman satın alırken sermaye yatırımı çok daha fazla olabilir.

  • Aktif olarak genişleyen ve büyüyenler -ki bu mevcut sistemin ölçeğinde sürekli bir artış gerektiren bir şeydir.

  • Kullanılan ekipman da dahil olmak üzere işletme maliyetlerini düşürmeye ihtiyaç duyanlar.

  • Sürekli BT kaynaklarının tahsis edilmesine gerek olmayan yeni bir yön veya üçüncü taraf projesi başlatmayı planlıyanlar. Bulut altyapısını kiralayarak, bu kaynakları doğru miktarda ve gerekli süre boyunca alabilirsiniz.

En büyük potansiyele sahip olan hizmet olarak altyapı, herhangi bir işletmenin BT ortamının kaliteli çalışması için hazır bir araçtır. Bir bulut sağlayıcısından ölçeklenebilir bilgi işlem gücü kiralarken RAM miktarını, işlemci çekirdeği sayısını ve IaaS seçeneklerini kendi takdirinize göre seçersiniz. Aynı zamanda, altyapıya hızlı erişim, hizmetin güvenliği ve güvenilirliği, 24 saat teknik destek ve maliyet tasarrufu sağlamanız garanti edilir.


Was this helpful?
0
0
İLGİLİ DİĞER YAZILAR
Scroll up!