Cloud Storage (Bulut Depolama) nedir?


Bilişim sektörünün gelişimi sırasında birçok standart ve veri depolama teknolojisi ortadan kalktı. Yakın zamana kadar, iş yapılarındaki kuruluşlar ve katılımcılar tüm bilgileri harici sürücülerde saklamak zorunda kalıyordu: önce disketlerde, ardından lazer disklerde, USB flash sürücülerde ve harici sabit sürücülerde. Günümüzde daha gelişmiş sanallaştırma teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte fiziksel medya’nın yerini giderek bulut depolama alıyor.

Bulut Depolama nedir?

Bulut platformları nedir ve fiziksel olanlardan neden daha iyidir? Bunlar, kullanıcılara herhangi bir cihazdan ve internete erişimin olduğu her yerden bilgiye 24 saat erişim sağlayan özel donanımlı sanal veri depolama siteleridir. Bulut depolama, bilgi depolama ekipmanına sahip olan, sunucunun güvenliğini, güvenilirliğini ve bakımını sağlayan bir sağlayıcı tarafından sağlanır. Kullanıcıya sağladığı fayda, pahalı ekipman satın alma ve kendi depolama altyapısını sürdürmek için para harcama ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır.

Bulut depolama türleri

Kullanıcılara, performans ve erişim yöntemi açısından farklılık gösteren, aralarından seçim yapabilecekleri çeşitli bulut depolama türleri sunulur.

Bulut depolama türleri

Nesne Depolama (Object Storage)

Birçok kuruluş, depolaması gereken veri miktarını artırma zorluğuyla karşı karşıya kalır. Bu tür veriler çeşitli videoları, fotoğrafları, ses dosyalarını, sensör okumalarını, makine öğrenimi (ML) materyallerini ve diğer bilgileri içerir. Bu tür içerikler için, tüm dosyalar geldikleri formatta saklandığından nesne depolama ideal çözümdür.

Klasör ve dosya biçimindeki nesneler sıralanmaz, güvenli sepetlerde rastgele depolanır ve buluttaki soyut nesnelerdir. Geri dönüşüm kutuları, kullanıcının yalnızca depoladıkları ve aktardıkları veri miktarı kadar ödeme yapmasıyla yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik sağlar.

Arşiv depolama (Archive storage)

Bu depolama türü, sık kullanılmayan verilerin uzun süreli depolanmasına ihtiyaç duyanlar için mükemmeldir. Nesne depolamayla karşılaştırıldığında arşiv depolama daha uygun maliyetlidir ancak bilgilere anında erişilemez.

Bu havuzun işleyişi mantıksal kaplar formundaki sistemlerin kullanımına dayanmaktadır. Buradaki çalışma alanı, çalışma alanındaki nesnelerle eylemler gerçekleştirmenizi sağlayan ve bu eylemleri kimlerin gerçekleştirebileceğini belirleyen ayrı bir paneldir.

Dosya depolama (File storage)

Bulut dosya depolama, BT istemcileri arasında en yaygın olanıdır. Depolama, bir bilgisayardan veri aktarabileceğiniz ve aynı zamanda hiyerarşik sırasını koruyabileceğiniz, dosya sisteminde biçimlendirilmiş bir sabit sürücüye benzer.

Dosya depolamaya herhangi bir cihazdan erişilebilir. Uygulama dosyalarını doğrudan bulutta düzenleyebilir, gerekirse yapılan işin bir parçası olarak komutları aynı anda dağıtabilirsiniz.

Blok depolama (Block storage)

 Blok depolamanın temel özelliği, kullanıcının burada herhangi bir işletim sisteminin verileriyle çalışabilmesidir. Bu, hacmini başlangıçta tahmin etmenin çok zor olduğu veritabanı yönetim sistemleriyle çalışmak için mükemmeldir.

İleride sorun yaşamamak için sunucu ile birlikte çalışan sabit disk değil, blok depolama sistemidir. Bu modelin rahatlığı, burada gerekirse ek ayarlara ve yer değiştirmelere gerek kalmadan sunucuda kolayca daha fazla alan elde edebilmenizdir.

Bulut Depolama Hizmetinin Avantajları ve Dezavantajları

Bulut depolamanın kullanımı kullanıcıya şunları sağlar:

  • maliyet optimizasyonu – müşteri yalnızca kullanılan depolama alanı için ödeme yapar ve bir veri merkezi oluşturmak için soğutma sistemleri, sunucu rafları ve diğer ekipmanları satın alma ihtiyacından kurtulur;
  • bakımla ilgili sorun yok - bulutta kullanıcı, sürekli olarak güncellenen yüklü ve yapılandırılmış yazılımı alır;
  • bilgi işlem gücünde artış - PC durumunda gücü sınırlıdır. Bulutta kullanıcı, güçlü bir bilgisayar satın almak zorunda kalmadan en karmaşık bilgi işlem görevlerini yürütme fırsatına sahip olur;
  • esneklik – buluttaki sabit disk alanı sınırlamalarıyla ilgili herhangi bir sorun yoktur; buradaki her şey otomatik olarak müşterinin ihtiyaçlarına göre ayarlanır.

Bulut depolamanın birçok avantajının yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar güvenlik sorunları, İnternet bağlantısının istikrarı için yüksek gereksinimler ve yönetimin karmaşıklığıdır.

Sonuç olarak bulut depolamanın fiziksel sunuculara göre çok daha verimli ve ucuz olduğunu söylemek gerekir. İş süreçlerini basitleştirirler. Önemli olan üretim ihtiyaçlarına uygun olarak doğru depolama tipini seçmek ve doğru sağlayıcıyı seçmektir.

Was this helpful?
0
0
İLGİLİ DİĞER YAZILAR
Scroll up!