Serverless Teknolojisi Nedir? Serverless Kullanım Örnekleri


Modern bilgi teknolojisi dünyası durduraksız bir şekilde ilerlemekte ve en ilginç ve güncel teknolojik trendlerden biri, Serverless olarak bilinen sunucusuz mimaridir.

Konsept, yazılım geliştirme ve dağıtma yöntemimizi dönüştürecek ve uygulamaları oluşturmayı ve ölçeklendirmeyi daha kolay ve daha hızlı hale getirmeyi vaat ediyor.

Serverless veya «sunucusuz» bilgi işlem, sunucuların olmadığı anlamına gelmez. Bunun yerine sunucu ve altyapı yönetimini AWS, Azure veya Google Cloud gibi bulut sağlayıcılara aktarırlar. Bu, geliştiricilerin sunucuları yönetmek ve altyapıyı korumak yerine uygulama koduna odaklanmasını sağlar.

Serverless Computing (Sunucusuz Bilgi İşlem) Nedir?

functions.jpg

Sunucusuz bilgi işlem, işlevsel programlama kavramına dayanmaktadır. Geliştiriciler, yekpare uygulamalar oluşturmak yerine, belirli görevleri yerine getiren küçük, bağımsız işlevler oluşturur. Bu işlevler, HTTP istekleri, dosya yüklemeleri veya veritabanındaki verilerde yapılan değişiklikler gibi olaylara yanıt olarak etkinleştirilir. Sunucusuz bilgi işlemin avantajları şunları içerir:

Ölçeklenebilirlik

Sunucusuz uygulamalar yüke göre otomatik olarak ölçeklenebilir. Bulut sağlayıcıları, yükte keskin bir artış olsa bile yüksek performansı mümkün kılan yatay ölçeklendirmeyle ilgilenir.

Basitleştirilmiş Dağıtım

Geliştiriciler özellikleri birbirlerinden bağımsız olarak geliştirebilir ve dağıtabilirler. Bu, geliştirme sürecini basitleştirir ve değişikliklerin hızla uygulanmasını mümkün kılar.

Kaynak tasarrufu

Sunucusuz bilgi işlem genellikle yalnızca özellik etkinleştirme için ücret alır. Özelliğin kullanılmaması durumunda sunucu kaynaklarına herhangi bir maliyet söz konusu değildir.

Serverless Teknolojiler Ne İçin Kullanılır?

Sunucusuz bilgi işlem kullanım örneğine bakalım. Kullanıcıların resim yüklemesine ve bunları farklı boyutlardaki küçük resimlere dönüştürmesine olanak tanıyan bir web uygulamanız olduğunu varsayalım. Tüm görüntü ölçeklendirme isteklerini karşılayan, sürekli çalışan bir sunucu bulundurmak yerine, yeni bir görüntü yüklendiğinde etkinleşecek sunucusuz bir işlev oluşturabilirsiniz. Bu özellik, istek sayısına göre otomatik olarak ölçeklenerek hızlı ve verimli ölçeklendirmeyi mümkün kılar.

Serverless Teknolojinin Zorluklar Nelerdir?

Sunucusuz bilişimin pek çok avantajına rağmen dezavantajları da vardır. Aşağıdaki hususları hatırlamak önemlidir:

Güvenlik

Sunucusuz işlevler, enjeksiyon veya hizmet reddi (DDoS) gibi saldırılara karşı savunmasız olabilir. Güvenlik, işlev kodunda dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve sağlayıcı tarafından kontrol edilmelidir.

Gecikmeler

Sunucusuz bir işlevin başlatılması biraz zaman alabilir (soğuk başlatma). Bulut sağlayıcısına bağlı olarak bu, ilk isteğin işlenmesinde küçük gecikmelere neden olabilir.

Sonuç

Serverless Computing geliştiricilerin hayatlarını kolaylaştıran ve gerçek zamanlı olarak ölçeklenen yüksek performanslı uygulamalar oluşturmalarına olanak tanıyan uygulamaları geliştirmenin ve dağıtmanın yenilikçi bir yoludur. Ancak bu teknolojiyi hayata geçirmeden önce sınırlamalarını dikkate almak ve uygulamanın güvenliğini sağlamak gerekiyor. Genel olarak sunucusuz mimari, yazılım geliştirme ve uygulama için yeni ufuklar açarak geliştiricilere modern uygulamalar oluşturmaları için daha esnek ve ölçeklenebilir araçlar sağlar.


Was this helpful?
0
0
İLGİLİ DİĞER YAZILAR
Scroll up!